onsdag 26 oktober 2011

Infektionsmedicin


Många av dagens moderna infektionsläkare är väl bekanta med de vanligaste parasitsjukdomarna. Till dessa hör Leishmaniasis, Elefantiasis, Zoonoser, Protozoonoser etc. När det kommer till de mer ovanliga uppstår ofta bryderier och pannor i djupa veck. En av dessa ovanligare sjukdomar är Krokofantiasis som klassas som en av de svåraste infektionssjukdomarna och är därför viktig att känna till.

Krokofantiasis orsakas av att patienten andas in sand som innehåller den livsfarliga parasiten Krophantiasis major, populärt kallad "bôs". Symtomen uppstår strax därefter i form av hälta, svullnad och feber. Benen utvecklas inom kort till strösselbeklädda chokladstänger med vispat ägg inuti. Dessa är mycket goda att äta upp, vilket på läkarspråk kallas fago-amputation. Behandlingen mot krokofantiasis är aktiv expektans samt rikligt med piller.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag går på gymnasiet och håller nu på med ett projektarbete och skulle vilja göra en liten intervju via mejl med en läkare. Skulle du vilja ställa upp? I sånna fall, kan du länka din mejladdress någonstans? Tack!

    SvaraRadera
  2. Du är välkommen att maila mig på doktorkoma@gmail.com

    SvaraRadera